DBBF

Søg
Close this search box.
0
0
Subtotal: 0,00 kr.

Ingen varer i kurven.

Ingen varer i kurven.

Frame-1
Søg
Close this search box.
0
0
Subtotal: 0,00 kr.

Ingen varer i kurven.

Ingen varer i kurven.

Norske pirater spillede i Danmark

Norske Kristiansand Pirates er den store klub i et basketmæssigt tyndt område af Norge. Klubben har både spillet i den øverste liga, BLNO, og i den landsdækkende 1. division, og ungdomsholdene har også tidligere haft gode resultater.

Over de seneste år har klubben imidlertid fået et problem. Herreholdet – og organisationen bag – er ikke helt til at spille i BLNO, med de økonomiske krav, der er (også med tanke på, at der i fugleflugtslinje er kortere til Paris, end til den norligste klub i bedste række, så der skal indkøbes en del flybilletter). Den landsdækkende 1. division er siden blevet nedlagt. Samtidig er modstanden i ungdomsrækkerne på lokalt niveau ikke god nok til at give piraterne modstand.

Klubben forsøgte at blive optaget i Oslo-serien, både for ungdom og seniorhold, men fik nej på grund af overfyldte rækker og så så man i stedet mod Danmark.

Her kom man i kontakt med Nordjusk Basket Union – Vendsyssel og formand Danilo Jensen, som stod klar med åbne arme. Her er Danilos egen beretning om et hårdt, men godt, år.


En bid af Norge er vendt tilbage på danske hænder i Vendsyssel
Af Danilo Jensen, formand for Nordjysk Basket Union – Vendsyssel

Nordjysk Basket Union – Vendsyssel ( NJBUV ) har i denne sæson endnu engang øget sit medlemstal. Denne tilgang af både nye og såvel “hjemvendte” spillere, overskygges dog af især èn markant medlemsfremgang i form af tre norske herrehold. Disse hold, der omfatter 2. division, U17 A og U15 GP, er alle tilmeldt turneringen under navnet “NJBUV Pirates”.

Ved siden af disse tre herrehold, besøges NJBUV også lejlighedsvis af et U15 damehold fra Kristiansand Pirates, der både overnatter og spiller træningskampe mod NJBUV`s eget U15 damehold. Dette hold er ikke officielt en del af klubben, men vi håber på, at det i den kommende sæson kan få lov til, at kunne spille i den danske turnering, og herigennem blive en del af NJBUV.

Usædvanligt samarbejde med planlægningsproblemer

Det er den norske klub, Kristiansand Pirates, der allerede tilbage i april måned sidste år tog de første skridt hen imod dette usædvanlige samarbejde. Samtalerne blev henover sommeren mere konkrete og et fælles klub- og holdgrundlag blev aftalt med efterfølgende holdtilmeldinger.

Som formand for NJBUV var jeg meget begejstret for idèen, men kunne også se visse problemer, især de logistiske, i forbindelse med de norske holds deltagelse i den danske turnering. Da udkastet til de forskellige turneringsrækker udkom i starten af indeværende sæson, ventede der skam også en stor opgave i, at få især kampene for 2. division bragt på plads. Flere kampe skulle afvikles indenfor et smalt vindue i samme weekend, og derfor spiller holdet også typisk en eller to kampe i løbet af en lørdag og / eller en søndag og hermed flere på en weekend.

Mange beskeder til både DBBF, klubberne via MVP App, sms og telefonopkald til så godt som alle turneringslederne for holdene i 2. division vest rækken og sekundære men tilsvarende vigtige henvendelser for U15 GP og U17 A, prægede min dagligdag i næsten en måned med både glæder, forventninger og som sådan også skuffelser.

Hvis man nu forestiller sig et puslespil med få store brikker, men med ufattelig mange små, så dette planlægningsarbejde totalt håbløst ud. Flere gange tog jeg mig også i, at forbande dette arbejde langt væk, men efterhånden faldt kampene på rette plads èn efter èn. Jeg vil hermed gerne rette en stor og inderlig tak til alle jer turneringsledere, der har ydet mig en uvurderlig hjælp med at få min turneringsplanlægning til at gå op. I har alle “ofret” jer for sagen, og I ved, at jeg altid vil gengælde jeres tjenester!

Hvad har samarbejdet indtil videre bragt med sig for NJBUV, Kristiansand Pirates og turneringen?
Når de norske hold ankommer til Danmark, overnatter de typisk på en skole eller sekundært et hostel. Dette system med kommunale bookinger og private forespørgsler om ledige overnatningspladser giver et godt indblik i, hvordan dette arbejde bedst skal gribes an. Udover overnatning handles der jo også lokalt, så en nærmere kontakt til handelsstandforeningen i Brønderslev er også planlagt. Sportsligt har samarbejdet ikke kastet noget af sig, men det lå heller ikke i kortene som en forudsætning.

Dèr, hvor samarbejdet har givet fuldt bonus, er på det organisatoriske plan. NJBUV har fået et værdifuldt logistisk og ledelsesmæssigt netværk, der skal bruges og løbende udbygges. Klubbens egne spillere har også måttet følge med uddannelsesmæssigt set. For at hjælpe de norske hold med primært dommerbordsofficials, har flere spillere derfor gennemgået et dommerbordskursus, der ikke alene hjælper lokalt, men som også servicerer andre udenbys klubber som for eksempel kørestolsbasketklubben, I.H. Aalborg.

Kristiansand Pirates er glade og tilfredse med at kunne være en del af den danske turnering. Ifølge eget udsagn, har de kun været vant til at tabe kampe, men nu vinder de faktisk også. Med hensyn til U15 GP og U17 A herreholdene har disse været tilmeldt i den forkerte række, hvilket resultaterne også helt klart har vist.

Mesterrækken for U15 og den landsdækkende for U17 havde været et bedre og udfordrende sted, at skulle udvikle sig sportsligt og klubmæssigt, men igen spiller logistikken og økonomien jo ind. 2. division holdet har bragt nyt blod ind i turneringen, og flere dommere har da også bemærket deres deltagelse ved at kommentere, at det er den bedste 2. division i vest, der længe har været. Alle hold slår hinanden, og turneringen er intens og åben. De norske hold har bragt noget med sig i form af sportslig fornyelse og engagement.

Hvad byder fremtiden på ?

Begge parter håber på, at samarbejdet kan / vil fortsætte, også når denne sæson er slut. Flere faktorer spiller dog ind, som for eksempel det Norske Basketball Forbund (NBBF), klubbernes økonomi og selvfølgelig også hvad DBBF måtte have af ønsker / indsigelser for et fortsat samarbejde. Når alt kommer til alt, tror vi på, at alle forhindringer bliver løst, og om muligt udvider samarbejdet med endnu et hold eller to. Det er også planen, at samarbejdet med tiden vil kunne udvide sig med flere klubber, og udvikle sig med blandt andet afholdelse af fælles aktiviteter som kurser, camps og ministævner.

Samarbejdet imellem Nordjysk Basket Union – Vendsyssel og Kristiansand Pirates er et enestående og inovativt idrætsprojekt, og er formentlig den eneste af sin art i begge forbunds historie. Der har været tale om et yderst svært forløb, men samtidig en enestående og skelsættende mulighed for udviklingen af basketballsporten i den nordlige del af Danmark og den sydlige del af Norge. Jeg er meget glad for, at NJBUV har været klar til, at tage et så klart medansvar for projektet, og som en sidegevinst medvirket til, at markedsføre Brønderslev som et “godt sted at være”.

Flere
nyheder

Scroll to Top